Διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου και μεγαλόφωνη ανάγνωση: «Ποιος σκότωσε στον πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί.

 


     

Διδασκαλία ολόκληρου λογοτεχνικού έργου και μεγαλόφωνη ανάγνωση: «Ποιος σκότωσε στον πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί.

 

Το λογοτεχνικό έργο «Ποιος σκότωσε τον πατέρα μου» του Εντουάρ Λουί διδάχτηκε στο πλαίσιο των δράσεων για την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας με την αξιοποίηση της σχολικής λογοτεχνικής βιβλιοθήκης που δημιουργήσαμε το περσινό σχολικό έτος, της διασχολικής δράσης «Το παιδί στην Τέχνη» στην οποία συμμετέχει το σχολείο μας και των  θεματικών ενοτήτων «Εργασία» και «Στερεότυπα / Ρατσισμός» του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας της Β’ Λυκείου.

Σενάριο Διδασκαλίας

Αρχικά, αξιοποιείται η διδακτική τεχνική της μεγαλόγωνης ανάγνωσης. Η τάξη καθισμένη σε κύκλο άκούει το έργο να διαβάζεται από την εκπαιδευτικό. Παράλληλα, χρησιμοποιούνται γραφικοί οργανωτές, στους οποίους καταγράφονται όσα οι μαθητές/τριες θυμούνται από την ανάγνωση που άκουσαν.

Στο τέλος της ανάγνωσης τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματά τους ζωγραφίζοντας ένα emoji ή γράφοντας μία λέξη στον πίνακα και μοιράζονται τα συναισθήματά τους..

Στη συνέχεια, η εκπαιδευτικός γράφει στο κέντρο του πίνακα το ερώτημα: Ποιος είναι ο δολοφόνος; Οι μαθητές/τριες γράφουν σύντομα τις απαντήσεις τους γύρω από το κεντρικό ερώτημα, δημιουργώντας έναν εννοιολογικό χάρτη, και ακολουθεί συζήτηση γύρω από τη μορφή της «δολοφονίας» και του «δολοφόνου».

Η συζήτηση επεκτείνεται στο προφίλ τόσο του «δολοφονημένου» πατέρα όσο και του παιδιού. Αξιοποιείται η τεχνική ρόλος στον τοίχο, όπου τα παιδιά στη ζωγραφιά αυτών των προσώπων στον πίνακα σημειώνουν τα χαρακτηριστικά και τα συναισθήματά τους, και η τεχνική alter ego, όπου τα παιδιά, χωρισμένα σε ζευγάρια και καθισμένα το ένα με την πλάτη στο άλλο, ώστε να μην βλέπονται, παρουσιάζουν το ένα  τα λόγια και τις πράξεις των δύο προσώπων και το άλλο τις βαθύτερες σκέψεις και συναισθήματά του. Όσα κρύβονται πίσω από τα λόγια και τις πράξεις.

Τα παιδιά μπορούν να προχωρήσουν σε εικαστικές δημιουργίες που θα αφορούν είτε τα κύρια πρόσωπα του έργου, τις συγκρούσεις τους και την εξέλιξή τους είτε την «πολιτική δολοφονία» του πατέρα είτε την παιδική κακοποίηση, τη φτώχεια κ.α.

Η διδακτική προσέγγιση τελειώνει με τους/τις μαθητές/τριες να παίρνουν τον λόγο και να μιλάνε για μία σκηνή που τους συγκίνησε ή τους κίνησε το ενδιαφέρον, μια κρίση για το έργο (αν τους άρεσε κτλ), μία γνώμη για τους χαρακτήρες και ένα δικό τους συναίσθημα.

·       Στη δημοσίευση αποφεύχθηκαν σκόπιμα οι πολλές λεπτομέρειες, προκειμένου να αποφευχθεί η οποιαδήποτε αποκάλυψη της πλοκής.


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Λογοτεχνία: Σχέδιο μαθήματος στο ποίημα του Γ. Ρίτσου "Κι εσύ να λείπεις" - Αξιοποίηση των τεχνικών του θεάτρου

Νεοελληνική Γλώσσα – Τράπεζα Θεμάτων Β’ Λυκείου Η Θεωρία σε ένα κείμενο Δημοκρατία και τέταρτη εξουσία

Αρχαία Ελληνικά Γ' Λυκείου Διδακτική ενότητα 13 - Επαναληπτικό